Мария Тенишева - странджанската баба Тонка - по материали от реч на Лазар Налбантов

Мария Тенишева

По материали от реч на историка Лазар Налбантов пред членове на Тракийско дружество "Странджа" - Бургас.

Мария Тенишева е родом от Лозенград. По време на руско-турската война през 1877 турците убиват баща и пред очите и. Този епизод и дава сили решително да отстоява правата на българите през целия си живот.

Мария Тенишева има 4-ма сина и една дъщеря. И петте и деца участват в българското националноосвободително движение. Когато започва създаването на революционни комитети в Странджа, Мария Тенишева заедно с децата си се отдава на родолюбивото дело. Къщата и, подобно на къщата на известната баба Тонка, се превръща в бунтовническо гнездо. Там се събират комити, оттам се разпращат писма по куриери до комитети и четници. Синът и Коста Тенишев става един от войводите на Илинденско-преображенското въстание. Заедно с четата си Коста Тенишев води многобройни сражения. След разгрома на въстанието Мария Тенишева и три от децата и, заедно с хиляди други бежанци преминават в България и се установяват в село Момина църква. След известно време Мария Тенишева, заедно със сина си Тодор и дъщеря си Рада, се преселва в Бургас, където живее до края на дните си.

Днес наследниците на храбрата тракийка събират подписка за построяване на паметник на Мария Тенишева в Бургас. Надяваме се скоро тази родолюбива инициатива да бъде осъществена и да бъде увековечена паметта за Странджанската баба Тонка.

Популярни публикации от този блог

Пълен текст на български на Санстефанския мирен договор с предговор от Лазар Налбантов

Берлинският договор и значението му за България – лекция от Лазар Налбантов

Историята и културата на Тракия – древна и съвременна – от Лазар Налбантов, II-ра част